Bir Emevî Komutanı Tipolojisi Olarak Husayn b. Nümeyr es-Sekûnî el-Kindî - Fatih Zengin (Artuklu Akademi, 2021)
Bu makale, Emevî Devleti’nin isyanlarla başa çıkmasında kilit roller üstlenen bir komutanı literatür taraması yöntemiyle ele almaktadır. Kinde kabilesinin ileri gelen isimlerinden olan Husayn b. Nümeyr, Muaviye döneminden itibaren Emevîler’e sadakatle hizmet etmiştir. Muaviye ve Yezid dönemlerinde Rumlar üzerine yapılan yaz seferlerine Humus ordugahı komutanı olarak iştirak etmiştir. İslam tarihine geçen birçok faciada ön saflarda olan Husayn, Hz. Hüseyin’in şehid edilmesinde, Harre Vakasında, Abdullah b. Zübeyr’in ilk kuşatılması ve Kabe’nin yanması olayında ve son olarak Tevvabîn hareketinin bastırılmasında önemli rol oynamıştır. Yezid b. Muaviye’nin en güvendiği isimlerden olan Husayn, Emevîler’e karşı başlatılan isyanların hemen tamamında görevlendirilen komutanlardan biri olmuştur.