Wpływ kwasów organicznych na fitotoksyczność oraz akumulację kadmu przez rośliny słonecznika - BARBARA HAWRYLAK-NOWAK; RENATA MATRASZEK-GAWRON; KATARZYNA RUBINOWSKA; SŁAWOMIR MICHAŁEK (Annales Horticulturae, 2018)
W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczących wpływu niskocząsteczkowych kwasów organicznych na fitotoksyczność oraz efektywność pobierania i translokacji kadmu przez rośliny słonecznika (Helianthus annuus L.). Do skażonego kadmem podłoża (100 mg Cd · kg–1) wprowadzano roztwory kwasów cytrynowego lub szczawiowego o stężeniu 25 lub 50 mmol · dm–3. Stwierdzono, że obecność jonów kadmu w podłożu powodowała nieznaczne zmniejszenie biomasy pędów, jednak ich wzrost elongacyjny był istotnie ograniczony. Nie odnotowano wpływu zastosowanej dawki kadmu na zawartość barwników fotosyntetycznych w liściach. Wprowadzenie kwasów organicznych do skażonego substratu z reguły nie wpływało negatywnie na wzrost roślin i zawartość barwników fotosyntetycznych, natomiast skutkowało znacznym zmniejszeniem zawartości kadmu w pędach, szczególnie pod wpływem wyższej z zastosowanych dawek kwasów. Wykazano, że kwas szczawiowy skuteczniej ograniczał translokację kadmu do części nadziemnych słonecznika niż kwas cytrynowy.