SULU ORTAMDAN ODUN TOZLARI KULLANILARAK NİTRİTİN ADSORPSİYONU - Filiz Nuran ACAR; Emine MALKOÇ (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2002)
Bu çalışmada kesikli sistemde ağaç hızar tozları kullanılarak nitrit iyonlarının adsorpsiyonu çalışılmıştır. Kullanılan adsorplayıcılar kayın, çam, kavak ve ceviz hızar tozu materyalleridir. Maksimum adsorpsiyon verimi kayın hızar tozu ile gerçekleşmiştir. Çalışmalarda adsorplayıcıların etkisi ve kayın hızar tozu için çözeltinin başlangıç pH'larının etkisi birinci dereceden geri dönüşümlü reaksiyon kinetiği kullanılarak analiz edilmiştir. Farklı deneysel şartlar için, bu kinetik model ile reaksiyon hız sabitleri ve denge sabitleri tesbit edilmiştir.