CARACTERISTICA IMPOZITĂRII VENITURILOR CU CARACTER DE EXTRANEITATE SUB ASPECT COMPARAT: REPUBLICA MOLDOVA ȘI ROMÂNIA - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale, 2022)
Impozitul pe venit și impozitul pe profit reprezintă unele dintre principalele surse de venit al statului, fiind plasate în vârful ierarhiei sistemului impozitelor. Fiecare stat reglementează diferit impozitele, în special diferă cota procentuală, ceea ce reprezintă o manifestare a suveranității statului în materia impozitării. În prezent, în legislația Republicii Moldova este reglementat doar impozitul pe venit, însă persoanele juridice plătitoare de TVA achită impozitul calculat din suma profitului efectiv obținut. Din reglementările actuale reiese că există o confuzie între noțiunile venit și profit. Totodată, apar anumite neclarități în procesul calculării impozitului pe venit achitat de persoanele juridice plătitoare de TVA. În acest context, este necesară definirea noțiunilor venit și profit, precum și analiza reglementărilor existente sub aspect comparat, pentru a determina specificul de reglementare a impozitului pe profit în legislația României ca model de reglementare a impozitului respectiv. Scopul studiului dat este analiza coraportului între noțiunile venit și profit, dar și a specificului reglementării impozitelor, obiectul impozabil al cărora este venitul sau profitul persoanelor fizice și/sau juridice. Pentru a atinge acest scop, am analizat impozitul pe venit sub aspect general, precum și reglementarea acestuia în legislația actuală a Republicii Moldova și în cea a României sub aspect comparat. Cuvinte cheie: impozitare, venit, profit, legislație fiscală, persoană juridică.