O dziedzictwie, gwarantach, posłańcach. Refleksje niepoprawne teologicznie - Piotr Petrykowski (Paedagogia Christiana, 2021)
Artykuł stanowi zbiór refleksji nad istotą przekazu dziedzictwa społecznego i znaczeniem jego rozumienia dla namysłu pedagogicznego. Inspirację do tych rozważań stanowią właściwe w poszukiwaniach autora odwołania się do fragmentów tekstów Biblii. Nie jest to opracowanie hermeneutyczne ani tym bardziej ugruntowane studiami teologicznymi. To zbiór na poły osobistych, uprawnionych metodologicznie, prób indywidualnego odczytania w kontekstach wychowania i współczesnego życia społecznego.