Ekonomik Büyüme Performansının Sürdürülebilir Kalkınma Algısı Anlamında Turizm Sektörü Üzerindeki Etkisi: Türkiye Örneği - Volkan Alptekin (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2012)
Günümüzde tüm dünyada bir hizmet sektörü olarak turizm sektörü çok hızlıbir gelişme göstermektedir. turizm sektörü bakıldığında tüm dünyadaki hizmet sektörünün tek başına % 30’unu teşkil etmektedir. Turizmin ekonomilere olan net katkısınıhesaplamak pek çok açıdan çok mümkün olamamaktadır. Bununla birlikte ulusal ve uluslar arasıyazında üzerinde mutabakata varılan husus turizmin ekonomik büyümeye olumlu katkıyaptığıdır. Buna göre denilebilmektedir ki Türkiye ekonomisi özelinde turizm özellikle 1980 sonrasıgeçirdiği evrimle rekabet edebilir sektörler arasında değerlendirilebilmektedir. Bu bağlamda bu çalışmada tartılan konu ekonomik büyüme ve turizm sektörü gelirleri arasında özellikle uzun dönemli bir ilişki olup olmadığının Vektör Oto Regresif Model ışığında test edilmesidir. Buna göre çalışmanın ampirik bulgularıda göstermektedir ki; turizm gelirleri ekonomik büyüme üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Öyle ki; söz konusu iki değişken arasındaki ilişkiyi ölçmeye yarayan kointegrasyon analizi de bu iki değişken arasındaki ilişkinin uzun dönemli olduğunu raporlamaktadır.