BÖHMİTİK BOKSİTİN YAPISINDA BULUNAN ALUMİNYUM HİDROKSİTİN ALKALİ ÇÖZELTİLERİNDEKİ ÇÖZÜNÜRLÜĞÜ - Sami ŞAHİN (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 1999)
Bugün dünya alümina üretiminin % 90'ından fazlası Bayer prosesi ile yapılmaktadır. Basit bir proses oluşu, yüksek saflıkta ürün vermesi, bu prosesin uygulanmasının en önemli sebeplerindendir. Bayer prosesinin esası, boksit mineralindeki aluminyum oksitin sodyum hidroksit çözeltisi ile muamelesi sonucu çözünürleştirilmesine dayanır. Sodyum aluminat çözeltilerinin yapısı çok kompleks olup henüz tam aydınlatılmamıştır. Burada böhmitik boksitin yapısında bulunan aluminyum hidroksitin alkali alüminat çözeltisindeki çözünürlüğü incelenmiştir.