НАУКОВО-МЕТОДИЧНИЙ АПАРАТ ПЛАНУВАННЯ ОПЕРАТИВНО-СЛУЖБОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ - Артем БРАТКО (Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки, 2023)
Удосконалено науково-методичний апарат планування оперативно-службової діяльності шляхом поєднання підходів до планування на основі результатів, застосування методології планування на основі спроможностей, орієнтованого на загрози, методології аналізу ризиків і бюджетного планування, що забезпечує одержання нових якісних характеристик процесу планування. У процедурах науково-методичного апарату враховано зміни в послідовності та термінах фінансового планування з використанням програмно-цільового методу, впроваджено нові підходи до обґрунтування потреб через забезпечення необхідних оперативних і тактичних спроможностей Державної прикордонної служби України, нові підходи до обґрунтування та оцінювання ефективності фінансування, умови оперативно-службової діяльності та способи виконання завдань, що забезпечує прямий зв’язок між плануванням діяльності відомства, його фінансуванням і змістом державних цільових програм. Головною складовою науково-методичного апарату планування оперативно-службової діяльності Державної прикордонної служби України є визначення результативності діяльності для кожного рівня управління. Науково-методичний апарат планування оперативно-службової діяльності забезпечує обґрунтування заходів оперативно-службової діяльності, обсягу фінансування за рахунок дослідження його залежності від необхідних оперативних і тактичних спроможностей Державної прикордонної служби України та її структурних підрозділів. Вимоги до спроможностей дозволяють опрацьовувати розрахунки потреб в озброєнні, техніці, технічних засобах охорони державного кордону, інших матеріальних засобах, коштах на їх придбання з метою забезпечення виконання функцій оперативно-службової діяльності для обґрунтованого формування кошторисів регіональних управлінь, органів охорони державного кордону, загонів Морської охорони, що і визначає сутність розрахунково-аналітичного методу фінансового планування. На цій основі формуються пропозиції щодо розподілу фінансових і матеріальних ресурсів, забезпечується адаптивне планування оперативно-службової діяльності.