İlkokul Dördüncü Sınıf Öğrencilerinin Kitap Okuma Motivasyonlarının İncelenmesi - Mehmet Katrancı (Ana Dili Eğitimi Dergisi, 2014)
Bu çalışmanın amacı, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin kitap okuma motivasyonu düzeylerinin belirlenmesidir. Tarama modelinde gerçekleştirilen araştırmanın örneklemi Kırıkkale il merkezinde bulunan 32 resmî ilkokulun dördüncü sınıflarında öğrenim gören 422 kız ve 369 erkek olmak üzere toplam 791 öğrenciden oluşmaktadır. Veriler kişisel bilgi formu ve Kitap Okuma Motivasyonu Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde bağımsız gruplar için t-Testi, tek faktörlü ANOVA ve basit doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerin kitap okumaya yönelik motivasyonlarının orta düzeyde olduğu, kız öğrencilerin kitap okuma motivasyonlarının erkek öğrencilere göre daha yüksek olduğu ve anne-baba öğrenim düzeyinin kitap okuma motivasyonu üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Ayrıca kendine ait kitaplığa sahip olma durumunun kitap okuma motivasyonunu olumlu yönde etkilediği ve kitap okuma motivasyonunun Türkçe dersi akademik başarısının %9’unu açıkladığı tespit edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular daha önce yapılan benzer çalışmaların sonuçlarıyla karşılaştırılarak tartışılmış ve bulgulara yönelik önerilerde bulunulmuştur.