Eğitimde Yeni Yönelimlerin Değerlendirilmesi ve Eğitim 4.0 - Ercan Öztemel (Üniversite Araştırmaları Dergisi, 2018)
Dördüncü Endüstriyel devrim olarak adlandırılan ve kısaca“Endüstri 4.0” olarak bilinen teknolojik gelişimler insan hayatı üzerindeönemli değişimlere yol açmaktadır. Yaşamın her alanında yeni sistemler,yaklaşım tarzları, yönetim sistemleri ortaya çıkmaktadır. Toplumların, önceleritarım toplumundan endüstri toplumuna oradan enformasyon toplumuna oradan dabilgi toplumuna evrilmesi sadece imalat sistemlerinde değil aynı zamandaeğitim, sağlık, çevre gibi hizmet üretiminin kaçınılmaz olduğu alanlarda dakendisini göstermektedir. Literatürde sağlık 4.0, çevre 4.0, su 4.0, lojistik4.0, eğitim 4.0 gibi kavramlara rastlamak mümkündür. Bu çalışmada özellikleeğitim 4.0 kavramı irdelenecek ve bilinen eğitim sistemlerinde olasıdeğişimlere dikkatler çekilecektir. Eğitim 4.0 ile bilinen eğitim sistemleriteknolojik gelişmeler ile bütünleştirilmesi ve inovasyon ağırlıklı bir yapıyabürünmektedir. Eğitim 4.0 sisteminin bileşenleri açıklanarak bu kapsamdasistemsel dönüşümün nasıl gerçekleştirileceğine yönelik bilgiler verilecektir.