İyi Bir Kalitatif Kanıt Sentezi Nasıl Yazılmalı? - Nursan Çınar; Seda Tecik (Sakarya Üniversitesi Holistik Sağlık Dergisi, 2022)
İyi bir kalitatif derleme, ilgili fenomen ve araştırma sorusu için var olan tüm kanıtların sentezlenerek okuyucuya sunulduğu bulunmaz bir kaynaktır. Çok kapsamlı bir literatür taramasının yapılması ve yazarın önyargısının daha düşük olması nedeniyle sistematik derlemeler altın standart olarak kabul edilmektedir. Son yıllarda nitel araştırmanın özellikle politika ve uygulamayı etkileme gücünün daha fazla farkına varılması ile nitel araştırmanın sistematik derlemeleri olarak da bilinen nitel kanıt sentezlerine olan ihtiyaç daha fazla hissedilmeye başlanmıştır. Nitel kanıt sentezleri kanıt yönünden güçlü olmasıyla beraber, araştırma yöntemi uygun olarak tasarlanmadığında ve raporlanmadığında yanlılık riskini artırır. Niteliksel kanıt sentezleri metodolojik olarak geleneksel sistematik derlemelerden farklılıklar gösterir. Bu makalede iyi bir kalitatif kanıt sentezi yazımı ile ilgili bilgiler literatür doğrultusunda paylaşılmaktadır.