CÂMPUL SEMANTIC ÎN LINGVISTICĂ: ABORDARE COGNITIVĂ. DIFICULTĂȚI - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Umanistice, 2021)
În istoria lingvisticii, a doua jumătate a secolului al XX-lea a fost marcată de reflecții asupra limbajului uman și a cunoașterii umane. În acest context, semnificaţia cuvântului este analizată în cadrul unei rețele de raporturi paradigmatice structurate în microsisteme glotice sau extraglotice. În prezentul articol se face o sinteză a disensiunilor de opinii ce vizează câmpul semantic. Obiectivul propus solicită relevarea unor aspecte din domenii adiacente, axate pe aplicarea unor metode interdisciplinare. Din această perspectivă, lingvistica modernă atestă multiple confluențe atât cu psihologia și sociologia, cât și cu științele informatice sau matematice. Chiar dacă există diverse controverse și dificultăți în abordarea problemei în discuție, câmpul semantic demonstrează concludent celebrul postulat despre limbă ca ,,sistem al sistemelor” în care toate elementele constituente se condiționează reciproc. Cuvinte-cheie: câmp lexico-semantic, proces psiho-cognitiv, entropie, sinergie, volum informaţional etc.