OVER WINNAARS EN VERLIEZERS IN HET NEDERLAND VAN NU - Nol Reverda (Journal of Social Intervention: Theory and Practice, 2020)
“Maakt het uit of je wordt geboren in Amsterdam of in Delfzijl? Heeft een tiener in het zuiden van Limburg dezelfde kansen als een leeftijdsgenoot in de Randstad? Ook in Nederland groeit de kloof tussen kansarm en kansrijk, tussen centrum en periferie, tussen macht en onmacht. Banen, kapitaal en hoogopgeleiden concentreren zich in een aantal grote steden. Op andere plekken krimpt de bevolking en moeten ziekenhuizen en scholen hun deuren sluiten.” Dit is een citaat van de achterflap van het bijzonder leesbare boek ‘Een klein land met verre uithoeken; ongelijke kansen in een veranderend Nederland’ geschreven door Floor Milikowski. Als journalist voor de Groene Amsterdammer bezocht zij verscheidene regio’s in Nederland en beschreef ze hoe deze reageerden op de twee grote transformaties van de samenleving gedurende de afgelopen decennia, te weten de overgang van een industriële naar een kenniseconomie, en de globalisering van internationale (markt)verhoudingen