TOPRAK DOLGU BARAJLARDAKİ SIZMA OLAYININ SONLU ELEMANLAR MODELİ - Mahmud Güngör (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 1995)
Bilindiği gibi biriktirme yapısı olan barajlar, haznelerinde milyarlarca m3 su tutabilmektedirler. Bu sebeple yapının stabilitesini tehdit eden sızma olayının iyi incelenmesi gerekir. Bu çalışmada, toprak dolgu barajların haznelerinden sızan sudan dolayı, baraj gövdesinde ve tabanında meydana gelen akim olayı nümerik olarak incelenmiştir. Bunun için olayın sonlu elemanlar modeli kurulmuş, yazılan bilgisayar programı yardımıyla tüm alan için matematiksel bağıntı çözülmüş, baraj gövdesi ve tabanındaki akimin, hız ve potansiyel dağılımı elde edilmiştir. Böylece, daha önce grafik metod olan ve elle çizilen akim ağı yardımıyla bulunan boşluk suyu ve basıncı miktarları sonlu elemanlar yöntemiyle elde edilen hız ve potansiyel değerleriyle daha hassas olarak bulunabilecektir.