Pul Nakli ile Yapılan İmza Sahteciliği Olgu Sunumu - Rıza Yılmaz; İsmail Birincioğlu; Celal Bütün; Uğur Günaydın; Sedat Yılmaz (Adli Tıp Bülteni, 2004)
Adli belge incelemesi, araştırma veya soruşturma konusu olmuş belgeler üzerinde çalışmalar yapan multidisipliner bir meslek alanıdır. Hem ülkemizde hem de tüm dünyada adli belge incelemelerinin büyük çoğunluğunu imza incelemeleri oluşturmaktadır. İmza, el yazısmm özel ve komplike bir formudur. Bu sebeple, imza oluşumunda; el yazısı oluşumunu etkileyen pek çok özellik önemli rol oynamaktadır. İmzalar; zaman geçtikçe doğal olarak değişime uğrayabileceği gibi, geçirilen bazı hastalıklar sebebiyle de değişebilmektedir. İmzaların bilinçli ve istemli olarak orijinal formlarından farklı bir biçimde atılması veya bir başkasının imzasının benzetme gayretiyle sahte olarak atılması imza incelemeleri alanında sıklıkla rastlanan imza sahteciliği tipleridir. Üstünden kopya yöntemi, bakarak kopya yöntemi, serbest taklit yöntemine ilave olarak, pul nakli yöntemi ile oluşturulan imza sahtecilikleri de vardır. Bu çalışmada pul nakli yöntemiyle imza sahteciliği yapılmış bir dosyanın olgu olarak sunulması ve bu olgu sebebiyle bu tür imza sahteciliklerinin tartışılması amaçlanmıştır.