Ajalooõpikute kirjastamine, retsenseerimine ja konkurents 1930. aastatel - Mann Loper (Acta Historica Tallinnensia, 2024)
KooliÃµpikud moodustasid sÃµdadevahelisel Eesti raamatuturul olulise osa. Ãpikute vÃ¤ljaandmist reguleeris haridusministeeriumi kooliraamatute komisjon, mis korraldas retsenseerimise. Ãpikute kirjastamine oli oluliseks tuluartikliks kirjastustele ja lisateenistuseks autoreile, kellest enamus tÃ¶Ã¶tas koolijuhtide vÃµi Ãµpetajatena. 1930. aastatel oli kÃµigis kooliastmeis enim levinud KÃ-s Loodus ilmunud Johannes Adamsoni ajalooÃµpikud. KÃ¼mnendi vÃ¤ltel hakkasid neile konkurentsi pakkuma Eesti Kirjanduse Seltsi kirjastuse avaldatud Ãµpikud, mille Ã¼heks peamiseks autoriks oli Jaan Konks. AjalooÃµpikuile kirjutatud retsensioonidest avaneb huvitav pilt sellest, mida Ãµpikute puhul hinnati, aga seegi, kuidas tajuti konkurentsiolukorda ning kas ja kui palju pÃ¶Ã¶rati tÃ¤helepanu Ãµpikute kasvatuslikule vÃ¤Ã¤rtusele.