Krom (Cr+6)'a Maruz Bırakılmış Ceratophyllum demersum L.' un Biyolojik Cevabı - Fatih Duman; Serkan Şahan; Ahmet Ceylan; Fatih Koca (Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fen Dergisi, 2010)
Krom (Cr), endüstrideki yaygın kullanımı nedeniyle ciddi bir kirletici durumuna gelmiştir. Özellikle Cr+6 formunun Cr+3 formundan daha toksik olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmada, sucul bir bitki olan Ceratophyllum demersum L.'nin Cr+6' ya karşı oluşturduğu biyolojik cevabın incelenmesi amaçlanmıştır. C. demersum örnekleri 6 gün boyunca 1, 5 ve 10 mM Cr (K2Cr2O7)'a maruz bırakılmıştır. Cr akümülasyonu, bitki büyümesi, lipit peroksidasyonu, iyon kaçışı, fotosentetik pigmentasyon, protein ve prolin içeriğinin konsantrasyona bağlı değişimleri incelenmiştir. C. demersum'un önemli miktarda Cr'u akümüle edebildiği belirlenmiştir. En yüksek Cr konsantrasyonu, 10 mM Cr uygulamasında 19.6 mmol g-1 (kuru ağırlık) olarak bulunmuştur. Genel olarak, Cr akümülasyonuna karşı C. demersum büyüme oranı ve fotosentetik pigmentasyonda azalma; iyon kaçışı, lipit peroksidasyonunda ise artış ile cevap vermiştir. Bu çalışmadan elde edilen bulgular, sucul bitkiler kullanılarak kirletilmiş suların arıtımı çalışmaları için faydalı olabilir.