Geriatrik Hastaların Mediko-Legal Açıdan Değerlendirilmesi Ve Adli Travmalı Yaşlılarda Mortalite Prediktörleri - Seda Dağar; Emine Akıncı Emektar; Şeref Kerem Çorbacıoğlu; Hüseyin Uzunosmanoğlu; Ozge Oztekin; Yunsur Cevik (Ankara Medical Journal, 2019)
Amaç: Çalışmanın amacı acil servise başvuran geriatrik yaş grubu adli vakaların demografik ve epidemiyolojik açıdan irdelenmesi ve geriatrik adli travma olgularında hastane içi mortalite üzerine etki eden faktörlerin belirlenmesidir. Materyal ve Metot: Çalışmamıza, 1 Ocak 2015 ve 1 Ocak 2018 tarihleri arasında acil servise başvuran ve adli bildirim yapılan 65 yaş ve üzeri tüm hastalar dahil edildi. Hastaların demografik verileri, vital ve klinik bulguları, adli tanıları ve hastane-içi mortalite durumları kaydedildi. Çalışmadaki tüm hastalar için ‘Glaskow Koma Skoru’ ve adli travmalı hastalar için ek olarak ‘Yaralanma Ciddiyet Puanı’ hesaplandı. Mortal seyreden ve sağ kalan hastaların özellikleri karşılaştırıldı. Adli travmalı hastalarda hastane içi mortalite prediktörlerini değerlendirmek için çok değişkenli lojistik regresyon analizi kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya toplam 598 geriatrik adli hasta alındı. En sık adli başvuru nedeni motorlu taşıt kazaları (n=317, %53,01) idi. Hastaların %3,17'si (n=19) öldü. Çok değişkenli lojistik regresyon modeli yaş, cinsiyet, ‘Yaralanma Ciddiyet Puanı’, multitravma varlığı, yüksekten düşme ve zemin seviyesinden düşme parametreleri ile oluşturuldu. Hastane içi mortaliteyi ön görmede yüksekten düşme en belirgin prediktör olarak bulunurken [OR: 54,628], yaş artıkça mortalite artmaktaydı. Sonuç: Çalışmamız sonuçlarına göre aktif sosyal hayata katılımı gün geçtikçe artan geriatrik yaş grubunun günümüzde en sık karşılaştığı adli olay motorlu taşıt kazalarıdır. Ayrıca, adli başvurularda, özellikle yüksekten düşme travma mekanizması geriatrik populasyonda hastane içi mortaliteyi belirgin şekilde arttırmaktadır.