Sağlık Bilgi Sistemlerinin Zayıf Yönlerinin Belirlenmesi: Bir Deneysel E-Sağlık Değerlendirme Çalışması - Kaya Kuru; Husamettin Gül; Güney Gürsel (Online Academic Journal of Information Technology, 2016)
Sağlık tüm sağlık teşkillerinin bir bilgi sistemi kullandığı teknoloji-yoğun bir alandır. Sağlık hizmetinin devamının sağlanması ve günlük sağlık bakımı işlemlerinin yürütülmesi sağlık bilgi sistemleri olmaksızın imkansız bir hale gelmiştir. Sağlık bilgi sistmleri sürelki değişen ihtiyaçları karşılamak için iyi yönetilmeli ve desteklenmeli, sürekli geliştirilmelidir. Bunun için yaşayan sistemler olmalıdırlar. Bu bağlamda, işletilen sistemlerin zayıf ve güçlü yanlarını belirlemek için değerlendirme çalışmaları yapılmaktadır. Sağlık bilişimi alanında değerlendirme çok önemli mbir konudur. Yatırımcılar ve yöneticiler bilgi sistemlerini geliştirebilmek için sistemlerinin başarı seviyesini ve zayıf noktalarını bilmek isterler. Burdan yola çıkarak, bir sağlık bilgi sisteminin değerlendirildiği bir çalışma yapılmıştır. Yeni kurulan labaratuvar bilgi sistemi LBS , hem hastalara hem de kullanıcılara uygulanan anketler vasıtası ile very toplanarak değerlendirilmiştir. LBS Fonksiyon yeterliliği, İş yükü azaltma, Hız, Öğrenme kolaylığı, Hizmet kalitesini arttırma, Süreklilik, Yardım menüleri, Kulanıcı tatmini ve Hasta tatmini özellikleri bazında değerlendirmeye tabii tutulmuştur. Belirlenen eşik değerinin altında kalan özellikler geliştirme gerektiren özellikler olarak belirlenmişit.r Değişik eşik değerlerine göre hangi özelliklerin geliştirilmesi gerektiği bir tablo olarak verilerek, eşik değeri seçimi duruma özel olması nedeniyle değerlendirmeciye bırakılmıştır. Eşik değeri yükseldikçe geliştirme gereken özellik sayısı artmaktadır.