Yerel Yönetimlerde Stratejik Yönetim Anlayışı: Konya İl Özel İdaresi Örneği - Önder Kutlu; Mustafa Kocaoğlu (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2010)
Bu çalışmada, İl Özel İdarelerinde yeniden yapılanma, yeni yönetim anlayışıve bu adımlara örnek olmasıbakımından Konya İl Özel İdaresi İÖİ stratejik plan çalışmasıele alınmaktadır. 5302 sayılı İl Özel İdaresi ve 5018 Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunları’nın uygulamaya yönelik birtakım öncelik ve zorluklarının bulunduğu bilinen hususlardır. Bu bağlamda çalışmamız, yasaların getirdiği yenilikler ve bu yeniliklerin neden olacağısorunlarıele almakta, stratejik yönetim anlayışının İÖİ’lerinde demokratik ve verimlik kriterleri bakımından avantaj ve dezavantajlarınıortaya koymaktadır. İÖİ’leri çerçevesinde “stratejik yönetim” kavramıüzerinde durulması, buralardaki yapıve işleyişile stratejik yönetimin karakteristik özellikleri arasında bir ilişki kurulması, çalışmanın teorik altyapısının oluşturulmasında önemli ipuçlarıvermektedir. Yeni yasa döneminde demokrasiye yapılan vurgu, Meclis ve Komisyonların daha aktif ve etkin çalışmalarıiçin getirilen mekanizmalar ve bütün bunlarısağlamada sıkıntıya neden olabilecek olan İÖİ’nin imaj sorunu stratejik yönetim anlayışıyla belli ölçüde düzeltilebilecek gibi görünmektedir. Stratejik yönetim anlayışıyla ilgili en önemli sorunlardan biri olan modeli sadece planlamaya indirgeme yanlışınıKonya İÖİörneğinde test etme boyutu da ortaya çıkacaktır.