تحلیل استراتژی‌های مدیریت پایدار منابع آب کشاورزی استان آذربایجان‌شرقی - فاطمه کاظمیه; آرش موسی (Journal of Agricultural Science and Sustainable Production, 2018)
آب از ارزشمندترین منابع طبیعی است که در بخشهای مختلف استفاده میشود و به عنوان یکی از نهادههای اصلی تولید محصولات کشاورزی، جایگاه خاصی در توسعه پایدار کشاورزی دارد. در حال حاضر، مصارف آب به طور حقیقی بیشتر از منابع عرضه آن است و بیشترین میزان مصرف نیز در بخش کشاورزی است، بنابراین مدیریت پایدار منابع آب کشاورزی ضرورت دارد.  هدف پژوهش حاضر شناسایی مهمترین پتانسیلها و محدودیتهای منابع آب استان آذربایجان شرقی و تدوین استراتژیها و راهکارهای مناسب میباشد. شناسایی و تحلیل نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها با استفاده از مدل SWOT انجام شده است. نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدهای پیش روی منابع آب استان از دیدگاه 43 نفر از کارشناسان امور آب استان و اساتید دانشگاه از طریق پرسشنامه شناسایی شد. به منظور انتخاب نمونه آماری از روش نمونهگیری غیراحتمالی و هدفمند استفاده گردید. جهت انتخاب هدفمند نمونهها نیز از نمونهگیری گلوله برفی استفاده شد. در این مطالعه مدل SWOT جهت تجزیه و تحلیل نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدها استفاده گردید و ماتریس IEF و EFE تشکیل و تدوین استراتژیها انجام گرفت. نتایج حاصل از ماتریسهای ارزیابی عوامل داخلی و خارجی نشان داد که با توجه به  امتیاز نهایی کلی بدست آمده برای عوامل داخلی و خارجی، راهبرد استراتژیک  مدیریت پایدار منابع آب کشاورزی استان آذربایجانشرقی، راهبرد انطباقی یا بازنگری میباشد.