Комплексне оцінювання функціональності лісового середовища - В. І. Блистів; П. А. Никитюк; Н. Г. Лук'янчук (Науковий вісник НЛТУ України, 2023)
Наведено методику оцінювання функціонування лісового середовища, яка має комплексний характер і враховує екологічну та економічну складові, а також має соціальне значення лісів й інших корисних його функцій. Комплексне еколого-економічне оцінювання функціональності лісового середовища базується на лісівничих показниках, пов'язаних у системному зв'язку, що пропонується на підставі відповідно визначеної за площею лісової екосистеми. У межах споріднених типів лісу та досліджуваних територій (полігонів) наведено комплексну функціональну оцінку таким показникам: тип лісу, природний потенціал, потенціал формування, втрата стійкості, показник ґрунтового стоку, характеристики ґрунтів, метеофактори, депонування вуглецю. Встановлено, що для визначення екологічної стійкості лісостанів (захисних властивостей лісового середовища) розрахунковою одиницею за основу логічно взяти лісовий виділ чи ділянку, територіально визначену, як лісова екосистема. Виходячи з оцінюваного матеріалу та перспектив формування параметрів, що забезпечують функціонування лісових екосистем, їх доцільно поділяти на такі функціональні стани: стабільні, умовно стабільні і нестабільні лісові екосистеми. Загальну вартість корисних функцій лісів потрібно розглядати у комплексі з оцінкою вартості послуг екосистем. Для планування перспектив ведення лісового господарства, оцінюючи корисні функції лісів, слід враховувати вартість біопродуктивності лісового середовища. Такий підхід доцільно використовувати для відповідної стратегічної екологічної оцінки лісогосподарювання та його планування для визначених територій.