Ardıl Ekzotropya Olgularında Medyal Rektus Avansman Cerrahisinin Etkinliği - Kemal YAR; Gülhanım HACIYAKUPOĞLU; Ebru ESEN (Cukurova Medical Journal, 2015)
Amaç: Ardıl ekzotropya nedeniyle cerrahi uygulanan hastalarda medyal rektus avansman cerrahisinin etkinliğini değerlendirmek Materyal ve Metod: Çalışmaya 2008-2013 yılları arasında Çukurova üniversitasi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilimdalı’ında ardıl ekzotropya nedeniyle cerrahi uygulanan 10’u erkek,10’u kız toplam 20 hasta dahil edildi. Hastaların kayıtları retrospektif olarak incelendi. En iyi düzeltilmiş görme keskinlikleri, ambliyopi varlığı, ilk ameliyattan sonra geçen süre, uygulanan cerrahi yöntemler değerlendirildi. Postoperatif 10 PD ve altı kayma dereceleri başarılı sayıldı. Hastalar ortalama 29,8 ± 21,36 (8-80) ay takip edildi, yeterli takip süresi bulunmayan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Bulgular: Hastalardan 6’sına bilateral, 5’ine unilateral olmak üzere toplam 11 hastaya sadece medyal rektus avansmanı uygulanarak istenilen cerrahi sonuç elde edilirken diğer hastalara lateral rektus resesyonu, medyal rektus rezeksiyonu uygulanarak hedeflenen kayma derecesine ulaşılmıştır. Kayma derecesi yalnız avansman cerrahisi uygulananlarda 46,4±9,24 (40-70) PD, ek cerrahi uygulananlarda 65,56 ± 18,78 (40-90) PD olarak tespit edildi. 16 (%80) hastada farklı derecelerde hipermetropi, 7 (%35)’inde ambliyopi mevcuttu. Sonuç: Ardıl ekzotropya cerrahiden yıllar sonra dahi ortaya çıkabilmekte ve geç dönem komplikasyonlarında önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışmada medyal rektus avansman cerrahisi ile elde edilmiş olan % 55 düzeyindeki başarı tercih edilebilir yöntem olduğunu göstermiştir. Ancak geniş açılı kaymalarda hedeflenen düzeltmeye ulaşmak için ek olarak lateral rektus resesyonu ve/veya medyal rektus rezeksiyonun eklenmesi gerekebilir. Cerrahi operasyon geçirmiş olan kas ve çevre dokularda yoğun olarak fibrozis bulunduğundan avansman miktarı ile kayma açısındaki düzelmeyi kesin olarak öngörmek her zaman mümkün değildir.