Конституційно-правовий статус військових капеланів в Україні - O.V. Kaplii (Аналітично-порівняльне правознавство, 2022)
Реалії сучасної України обумовлені запереченням і переоцінкою цінностей, що дісталися в спадок від радянського минулого, пошуком нових демократичних способів збереження і трансляції культурного досвіду, пов’язаних з занепадом попередніх і одночасним виникненням інших, нових європейських соціокультурних структур. Соціокультурна діяльність соціальних суб’єктів щодо створення цієї нової системи культурних цінностей відбувається на тлі складних і суперечливих зовнішньо- і внутріполітичних процесів в умовах широкомасштабної війни в результатиі військової агресії російської федерації 24 лютого 2022 р., і як наслідок докорінних змін державно-церковних відносин.