Радіоактивне забруднення природними радіонуклідами територій нафтогазових родовищ Сумської області - Корнус А. О.; Третьякова О.М. (Наукові записки Сумського державного педагогічного університету ім. А.С. Макаренка. Географічні науки, 2018)
У статті охарактеризовано причини забруднення покладів нафти і газу природними радіонукладами. Встановлено, що основний внесок у назване радіоактивне забруднення вносять 226Ra,223Ra, 227Th, 232Th, 40K, 214Pb, 212Pb, 210Pb, 228Ac, 235U, які осідають на поверхні насосно-компресорних труб та іншого обладнання. Для поширення радіаційних аномалій встановлено такі закономірності: найвища радіоактивність промислового обладнання і ґрунту характерна для родовищ з тривалим терміном розробки (Качанівське, Рибальське) та для родовищ західної групи (Артюхівське, Анастасіївське). Практично відсутнє радіаційне забруднення на родовищах Харківської групи (Козіївське, Сахалінське та ін.) і незначне – на Бугруватівському.