K některým otázkám právní úpravy obchodních společností v rámci Evropských společenství - Jarmila Pokorná (Časopis pro Právní Vědu a Praxi, 1993)
Svoboda usazování a svoboda pohybu kapitálu vyvolaly nutnost harmonizace v oblasti práva obchodních společností, protože vzájemně kompatibilní právní regulace této oblasti v jednotlivých členských státech Evropských společenství je nezbytná pro realizaci uvedených svobod.