برآورد ارزش تفریحی پارک جنگلی قرق در استان گلستان با استفاده از روش ارزش‌گذاری مشروط - سجاد احمد یوسفی; حسن یگانه (پژوهش های علوم و فناوری چوب و جنگل, 2016)
سابقه و هدف:در سال‌های اخیر اقتصاددانان منابع طبیعی به ارزش‌گذاری و سنجش نقش منابع طبیعی در تامین رفاه انسان پرداخته‌اند و پیشرفت قابل توجهی در ارزش‌گذاری منافع مصرفی و غیر مصرفی اکوسیستم‌های طبیعی به دست آورده‌اند و تعداد قابل توجهی مطالعه در خصوص ارزش غیر مصرفی اکوسیستم‌های طبیعی انجام گرفته است. هدف این پژوهش برآورد ارزش تفریحی پارک جنگلی قرق با استفاده از روش ارزش‌گذاری مشروط است.مواد و روش‌ها:برای نیل به هدف‌های پژوهش پرسشنامه گزینش انتخاب دوگانه دوبعدی برای مصاحبه و استخراج میزان تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان برای تعیین ارزش تفریحی منطقه طراحی شد تا پاسخگویان را از موقعیت بازار فرضی بطورکامل آگاه سازد. بدین منظور، پرسشنامه‌ای براساس این رهیافت طراحی و مورد استفاده قرار گرفت. در پرسشنامه تفریحی سوالاتی در خصوص اطلاعات سفر، ویژگی‌های اقتصادی اجتماعی افراد، میزان تمایل به پرداخت آنان به ازای هر یک از اعضای خانواده در هر نوبت بازدید مورد سوال قرار گرفت. در نهایت میزان تمایل به پرداخت بازدیدگنندگان در قالب ورودیه با استفاده از روش دوگانه دوبعدی پرسیده شد. روش نمونه‌گیری مورد استفاده، نمونه‌گیری تصادفی ساده بوده است. در این تحقیق به منظور تعیین تعداد پرسشنامه مورد نیاز، مشخص نمودن مبالغ پیشنهاد در روش دوگانه دوبعدی و رفع اشکالات احتمالی، تعداد 30 پرسشنامه پیش آزمون انتها باز تکمیل شد و از بازدیگنندگان در منطقه در مورد میزان حداکثر تمایل به پرداخت آنان سوال شد و در نهایت تعداد پرسش‌نامه مورد نیاز براساس فرمول ارائه شده توسط میشل و کارسون تعیین شد. در این تحقیق برای بررسی تأثیر متغیرهای توضیحی مختلف بر میزان تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان جهت ارزش توریستی از مدل رگرسیونی لوجیت استفاده شده است. برای بررسی عوامل موثر بر میزان تمایل به پرداخت افراد، الگوی لوجیت به روش حداکثر راستنمایی برآورد شد. روش استخراج پیشنهاد روش دوگانه - دوبعدی است. داده‌های مورد نیاز از طریق تکمیل پرسشنامه و مصاحبه حضوری با 240 بازدیدکننده از منطقه مذکور جمع آوری شد.یافته‌ها:براساس نتایج مدل مورد استفاده در تعیین عوامل موثر بر میزان ارزش تفرجی منطقه، متغیرهای اولین بازدید، وجود مقاصد دیگر در سفر، جنسیت، درآمد و پیشنهاد در سطح احتمال 5 درصد و متغیر تحصیلات در سطح احتمال یک درصد معنی دار می‌باشند و از عوامل مؤثر در میزان WTP بازدیدکنندگان برای استفاده از پارک جنگلی قرق می‎‎‎‎‎‎باشند. در این مطالعه، متوسط WTP به‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎عنوان قیمت ورودیه برای هر بازدیدکننده جهت استفاده از پارک جنگلی 6416 ریال بدست آمده‎‎‎‎است.نتیجه‌گیری:نتایج بیان می کند که پارک جنگلی ارزش تفریحی قابل توجهی داشته که این ارزش برای سیاستگزاران و تصمیم گیرندگان، توجیهی را فراهم می کند تا از کیفیت پارک های جنگلی حمایت نمایند و از کم جلوه دادن منابع جنگلی جلوگیری کنند.