ENDÜLÜS’TE BİR HADİS VE FIKIH ÂLİMİ: İBN HAZM - Zekeriya Güler (İstem, 2009)
İslâm medeniyetinin önemli bir parçası olan Endülüs’ün, hadis ve fıkıh ilminin gelişmesinde ve yayılmasında özel bir yeri vardır. “Endülüs’te Bir Hadis ve Fıkıh Âlimi: İbn Hazm” konulu bu makalede giriş, hayatı, ilmî ve ahlâkî kişiliği, usûlü, bazı görüşleri, bazı referansları, eserleri, vefatı ve sonuç başlıkları altında İbn Hazm tanıtılmıştır. Zâhirî ekolü benimsemiş olan İbn Hazm (456/1063), başta hadis ve fıkıh ilmi olmak üzere kendisinden müstağni kalınamayacak çok yönlü ve köşe taşı bir âlim olduğu kadar, şiir, gazel, edebiyat ve düşünceleriyle sıra dışı ve müstesna bir şahsiyettir. Onun, siyaset/yöneticilik tecrübesi de olmuştur. İbn Hazm, özellikle el-Muhallâ bi’l-âsâr, el-İhkâm fî usûli’l-ahkâm, Tavku’l-hamâme ve el-Ahlâku ve’s-siyer fî müdâvâti’n-nüfûs adlı eserleriyle dünyanın dört bir yanında tanınmış, coşku ve heyecan uyandırmıştır