Uloga malih i srednjih tvrtki u gospodarskom razvoju Hrvatske - Ljijana Vidučić (Ekonomski Vjesnik, 1995)
Ubrzanje razvoja, pa ni trajni održivi rast ne mogu se danas zamisliti (bez plaćanja visoke cijene) zanemarivanjem okoliša. Za njegovo očuvanje brigu danas trebaju preuzeti kako država, tako i svi gospodarski subjekti i šira društvena zajednica. Kako razvoj često nosi sa sobom problem neravnomjernog razvoja, država treba poticati ublažavanje razvojnog gepa poticanjem regionalnih aktivnosti. Ove aktivnosti usmjerene na stvaranje uvjeta za osnivanje i poslovanje malih i srednjih poduzeća u priobalnom području imale bi višestruke pozitivne efekte. Povećanjem zaposlenosti i zadržavanjem stručnih i mladih kadrova smanjile bi se socijalne tenzije na relaciji sjever-jug, potaklo stvaranje ravnotežne mreže gradova, te unaprijedila rentabilnost, dinamičnost i struktura privrede. Poduzeća bi, sa svoje strane, trebala integrirati čimbenik resursa u svoju organizaciju i ponašanje od dna do vrha organizacijske strukture, pri čemu bi šira društvena zajednica imala funkciju nadzora i usmjeravanja u pravcu željenog ponašanja.