Wpływ zmian w zakresie prawa konsumenta do odstąpienia od umowy wprowadzonych przez ustawę o prawach konsumenta na branżę e-commerce - Maciej Godyń (internetowy Kwartalnik Antymonopolowy i Regulacyjny, 2014)
W artykule omówione zostały zmiany, jakie wprowadzi do polskiego porządku prawnego ustawa z 30.05.2014 r. o prawach konsumenta w zakresie przysługującego konsumentom prawa do odstąpienia od umowy zawieranej na odległość. Artykuł stanowi porównanie dotychczasowego porządku prawnego z tym, który wprowadzi nowa ustawa. Szczególna uwaga poświęcona zostanie czterem głównym zagadnieniom: terminowi na dokonanie odstąpienia od umowy, formie złożenia oświadczenia woli o odstąpieniu, regulacjom związanym z ponoszeniem kosztów zwrotu towaru, a także sytuacjom, w których prawo do odstąpienia od umowy jest wyłączone.