Роль боргового фінансування та кредитування сільськогосподарських підприємств в Україні - О. О. Олійник; П. Зуфан; В. В. Адаменко (Naukovij Vìsnik Nacìonalʹnogo Unìversitetu Bìoresursìv ì Prirodokoristuvannâ Ukraïni. Serìâ: Ekonomìka, Agrarnij Menedžment ta Bìznes, 2016)
За оцінками експертів, одним із основних факторів, які стримують формування ефективного, конкурентоспроможного, еколо-гічно безпечного та соціально спрямованого сталого сільського госпо-дарства в Україні, є наявність істотних обмежень доступу до фінансування для виробників сільськогосподарської продукції. Зважаючи на це, метою дослідження є аналіз ролі боргового фінансування у цілому та кредитування зокрема? порівняно з пайовим фінансуванням для різних груп аграрних підприємств в Україні. Для проведення дослідження було використано дані бази даних Амадеус і опрацьовано майже 174 тис. річних фінансових звітів українських сільськогосподарських під-приємств, які функціонували впродовж 2005–2014 років. За результатами дослідження виявлено зростання ролі боргового фінансування та кредитування для великих і середніх сільськогоспо-дарських підприємств в Україні. Для малих сільськогосподарських під-приємств спостерігалося стрімке скорочення частки зобов’язань та кредитів в загальному обсязі фінансування активів. Однією з причин обережного ставлення кредиторів до малих підприємств є нестабіль-ність формування операційного прибутку, від якого, у першу чергу, залежать обсяги вільних грошових потоків і, як наслідок, спроможність погашати зобов’язання. У ситуації, що склалася, актуальним є розроблення та впровадь-ження у практику такої моделі кредитування малих сільськогосподарсь-ких підприємств в Україні, яка б передбачала участь спеціального гарантійного фонду, здатного перебрати на себе ризик неповернення основної суми боргу та невиплати відсотків підприємствами-позичальниками.