ЯКIВ І (1603–1625) ТА ОБРАЗ КОРОЛІВСЬКОЇ ВЛАДИ В ALBUM AMICORUM МІШЕЛЯ ВАН МЕЄРА - І. Левченко (Storìnki Istorìï, 2024)
«Альбоми друзів» (Лат. — album amicorum, нім. —Stammbucher), значна частина яких датована XVI ст., створювали переважно студенти, які мандрували країнами Європи під час навчання. В цій статті проаналізовано акварелі з «альбому друзів» Мішеля ван Меєра, подано загальну характеристику джерела та вказано специфіку джерельної критики. З огляду на функції альбому на доджерельному етапі, він є цікавим синтезом візуальної й текстуальної культур ранньомодерної Європи. Дві акварелі зображають Якова І у тогочасному соціумі: в одному він взаємодіє з англійським парламентом, в іншому перебуває серед англійців, що спостерігають за боєм півнів. Важливим є й зображення Якова І під час традиційної церемонії Ордену підв’язки. Культ святого Георгія став універсальною гарантією лояльності різних соціальних і (або) конфесійних груп суспільства.