ЕФЕКТИВНІСТЬ БІЗНЕСУ: МАКРО- ТА МІКРОВИМІРИ - Vitaliia Koibichuk; Victoria Bozenko; Oleg Dziubenko; Serhii Petryk; Serhii Drozd; Hlib Lieonov (Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики, 2022)
Знання про початок, проміжні етапи виробництва та кінець бізнес-процесу є єдиною можливістю розвитку сучасного конкурентоспроможного на ринку бізнесу. Щоб залишатися на плаву, компаніям потрібно постійно еволюціонувати, тримати високий рівень ефективності робочого бізнес-процесу та впроваджувати інноваційні методики для підвищення якості діяльності, ефективності. Розвиток бізнесу неможливий без одержання різних підтримок зі сторони держави. Кожна країна повинна розуміти, як відобразяться на економіці та бізнесі ухвалені  рішення стосовно свобод та обмежень у ведені бізнесу. Метою дослідження є огляд інструментів для визначення ефективності бізнес-процесів та підвищення рівня діяльності соціально-економічних об’єктів, де ці бізнес-процеси реалізуються, а також пошук  рівнів ефективності групи країн світу та надання рекомендацій для досягнення потенційно можливого граничного рівня ефективності. Визначено сутність таких понять, як бізнес-процес, інноваційність, інноваційна діяльність; виявлено переваги від упровадження інноваційних методик. Описано процесну документацію в деталях, розроблено методичні рекомендації до використання інструментів удосконалення наявних бізнес-процесів. Для розуміння рівнів ефективності на всіх етапах виконання процесу описано можливі способи вимірювання ефективності. Отримано значення ефективності країн відносно еталона ефективності за допомогою методів CCR та BCC-аналізу. За допомогою аналітичного пакета програмного забезпечення Frontier Analyst Application створено список рекомендацій для досягнення еталонного рівня ефективності. Використання наведених методів вимірювання ефективності процесу та представлена методологія створення опису бізнес-процесу дають можливість визначення сильних та слабких сторін наявних бізнес-процесів. Кожне таке зростання  малого та середнього бізнесу в цілому надає поштовх до розвитку національної економіки країни.