کالیبراسیون هندسى دوربین رقومى ‏هوایى ULTRACAM D - حمید معصومی (مترجم) (اطلاعات جغرافیایی, 2005)
ارزیابى عملکرد هندسى دوربین رقومى ابعاد بزرگ (ULTRACAMD) موضوع اصلى این مقاله مى‏ باشد. مفاهیم کالیبراسیون هندسى به روش تعدیل گروهى(bundle adjustment) تشریح شده است. پارامترهاى اضافى مبتنى بر طراحى خاص دوربین، تعیین و تعریف مى‏ گردند و نرم‏ افزار تعدیل گروهى BINGO به منظور اداره این پارامترها ارتقاء داده شده است. تمام پروسه کالیبراسیون شامل چهار مرحله خواهد بود. در اولین مرحله یک مجموعه تصاویر از اهداف کاملاً مشخص طورى که مشاهدات اضافى(با درجه آزادى بالا) ممکن باشد، گرفته مى‏ شود. دومین مرحله به اندازه‏ گیرى مختصات تصویر اختصاص داده شده است. اتوماسیون و دقت بوسیله تکنیک‏ هاى پردازش تصویر با بهره‏ گیرى از شکل خاصى از اهداف کاملاً مشخص بدست مى‏ آید. سومین مرحله شامل پردازش تعدیل نیمه اتوماتیک خواهد بود و پارامترهاى مجهول (فاصله کانونى، مختصات نقطه اصلى، پارامترهاى اعوجاج و پارامترهاى اضافى) تخمین زده مى‏ شوند. در مرحله چهارم پارامترهاى خطى و غیرخطى را تشخیص خواهیم داد. پارامترهاى خطى جهت کاهش تأثیرات خطى اعوجاج در دوربین استفاده مى‏ گردند.  این موضوع بوسیله انتقال خطى مختصات اندازه ‏گیرى شده بدست خواهد آمد، طورى که تنها اثرات غیرخطى کوچک باقى خواهد ماند. اثرات باقی مانده سپس در جدولى(Look Up table) تشریح مى‏ گردند. نتایج یکسرى عملیات کامل کالیبراسیون، پارامترهاى تعدیل شده و تأثیرات این پارامترها ارائه گردیدند. درنهایت کالیبراسیون تأیید و محقق شده است .