Mobil tabanlı optik form değerlendirme sistemi - Asım Sinan YÜKSEL; İbrahim Arda ÇANKAYA; Mehmet Ali YALÇINKAYA; Nurullah ATEŞ (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2016)
Ülkemizde ve dünyadaki eğitim sistemlerinde gerek öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde gerekse öğrenci seçiminde çoktan seçmeli şıklar içeren optik formlar çok sık kullanılmaktadır. Optik formlar optik okuyucu cihazlar sayesinde optik işaret tanıma teknikleri kullanılarak değerlendirilmektedir. Bu tip cihazların pahalı olması, bu cihazlara erişimin sınırlı olması ve değerlendirme sonuçlarını bekleme süresinin uzun olması hem büyük şehirlerde hem de taşrada çalışan eğitimcilere zorluk çıkarmaktadır. Bu çalışmada eğitimcilerin sahip oldukları akıllı telefon ya da tabletleri aracılığı ile bir mekâna ya da optik cihaza bağlı kalmadan, hızlı bir şekilde öğrenci cevap formlarını değerlendirebilecekleri mobil bir yazılım geliştirilmiştir. Optik form tanıma, okuma ve değerlendirme işlemi eğitimcinin mobil telefonu ya da tableti aracılığı ile çektiği öğrencinin cevap formu görüntüsü üzerinde yapılmaktadır. Geliştirdiğimiz Android tabanlı mobil uygulama kullanıcı dostu bir arayüze sahip olup başarı oranı yüksektir ve bu alanda mobil ortamlarda çalışan ilk uygulama olma özelliğini taşımaktadır.