Munzur Çayı (Tunceli-Türkiye)’nın Algal Florasının ve Su Kalitesi Değişimi - Banu Kutlu; Burcu Demir (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology, 2018)
Şubat 2015-Ocak 2016 tarihleri arasında aylık olarak Munzur Çayı’nda belirlenen iki istasyonda gerçekleştirilen çalışmada fitoplankton dağılımı ile fiziko-kimyasal parametreler belirlenmeye çalışılmıştır. Yerüstü Su Kalitesi Yönetmeliği’ne göre suyun kalitesi, sıcaklık, pH, oksijen, amonyum nitrat I. Sınıf özelliği; nitrit ise II. Sınıf özelliği niteliğinde değerlendirilmiştir. Ayrıca II. İstasyon evsel atık sebebiyle organik kirlenme tehdidi altında olduğu belirlenmiş ve bu duruma markerleri olarak bölgedeki fitoplankton dağılımı incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar göstermiştir ki: Munzur Çayı’nda Chlorophyta (6), Bacillariophyta (54), Cyanobacteria (15), Rhodophyta (1), Ochrophyta (1), Euglenophyta (2), Charophyta (3), Miozoa (2) sınıflarına ait toplam 84 takson tespit edilmiştir. Fitoplanktonda organizma sayısı bakımından iki istasyon içinde Bacillariophyta divizyosunun dominant, Cyanobacteria ise subdominant olduğu gözlenmiştir. Fitoplanktonda Bacillariophyta’dan Ulnaria ulna, Nitzschia palea, Bacillaria paradoxa ,Encyonema sp., Navicula sp. ve Nitzschia acicularis türlerinin çoğunlukla bulunduğu; Cyanobacteria üyelerinden Lyngbya sp., Spirulina labyrinthiformis, Oscillatoria labyrinthiformis ve Oscillatoria mougeotii türlerinin ise önem açısından ikinci sırada yer aldığı raporlanmıştır. Chlorophyta, Charophyta ve Euglenophyta türleri ise önemli sayılara ulaşamamışlardır.