MONO- ŞI POLIHIDROXIFTALOCIANINE DE ZINC GREFATE CU POLIMERI CARBAZOLICI PENTRU MATERIALE FOTOSENSIBILE - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii, 2019)
În lucrarea de faţă este descrisă sinteza mono- şi polihidroxiftalocianinelor de zinc, care au fost supuse grefării la unii copolimeri carbazolici cu scopul de a crea materiale fotosensibile. Au fost sintetizate straturi subţiri din pulberile obţinute şi pentru analiza acestora s-a utilizat difracţia de raze X, spectroscopia FTIR şi spectroscopia UV-VIS. Prezenţa fragmen-tului de ftalocianină în polimeri-analogi se confirmă cu spectrele FTIR şi difractometria de raze X. Au fost realizate celule solare pe baza straturior sintetizate cu tensiunea circuitului deschis 0,43 Vşi 0,41 V pe baza mono- şi tetrahidro-xiftalocianinelor de zinc.