Figura krwiopijcy w dyskursie religijnym, narodowym i lewicowym Polski roku 1945/1946. Studium z antropologii historycznej - Joanna Tokarska-Bakir (Sprawy Narodowościowe. Seria nowa, 2022)
The Figure of the Bloodsucker in Polish Religious, National and Left-Wing Discourse, 1945/1946: A Historical Anthropology Study