Bandırma’nın uzun dönem rüzgar karakteristiğinin ve rüzgar enerjisi potansiyelinin incelenmesi - M. Özgün Korukçu (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2017)
Bu çalışmada, Bandırma meteoroloji istasyonundan alınan rüzgar hızı verileri kullanılarak Bandırma’nın rüzgar hızı karakteristikleri ve rüzgar enerjisi potansiyeli incelenmiştir. Bir saatlik zaman serileri biçiminde 1975-2005 seneleri arasında alınan rüzgar hızı ve yönü verileri 30 sene için senelik ve mevsimsel olarak işlenmiştir. Elde edilen veriler yardımıyla Weibull ve Rayleigh olasılık yoğunluğu fonksiyonları 30 sene için çıkartılmış, Weibull şekil parametresi c ve ölçek parametresi k sırasıyla 4.55 ve 1.66 olarak bulunmuştur. Rüzgar enerjisi potansiyeli gerçek veri ve Weibull dağılımı için karşılaştırılmıştır. En sık rüzgar yönü KKD ve en yüksek ortalama rüzgar hızı değeri 4.78 m/s olarak belirlenmiştir. Mevsimsel rüzgar karakteristikleride incelenmiş ve en yüksek ortalama rüzgar hızı yaz mevsimi için 4.40 m/s değeri olarak ölçülmüştür.