Дослідження профілів користувачів соціальних мереж - Чередніченко О.Ю.; Ткаченко В.В.; Вовк М.А.; Масихнович О.О. (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил, 2018)
Стаття присвячена питанням дослідження профілів користувачів соціальних мереж. Проведено огляд існуючих проблем збору та обробки даних з соціальних мереж. Визначено основні проблеми при автоматичному зборі даних з профілів Інтернет користувачів: конфіденційність даних, слабка структурованість даних, обмеження доступу і блокування, розмірність даних. Проведено огляд методів кластеризації даних, отриманих з соціальних мереж. Проаналізовано можливості використання даних моніторингу соціальних мереж для прийняття рішень. Проведено аналіз існуючих програмних рішень та виявлено,що більшість програмних продуктів дозволяє лише побудувати граф даних з соціальної мережі. Програмне забезпечення, яке б дозволило проводити аналіз профілів користувачів соціальних мереж, відсутнє на ринку. У статті розглянуто проектування такої програмної системи та розроблено вимоги до неї.