تبیین علل عدم دریافت واکسن کووید-19 در بارداری: یک مطالعه‌ی کیفی - زیبا رئیسی دهکردی; حدیث سوری‌نژاد; الهام ادیب مقدم; صدیقه جمالی گندمانی; اکرم کرمی دهردی; مریم شیر محمدی (مجله دانشکده پزشکی اصفهان, 2023)
مقاله پژوهشیمقدمه: در دوران شیوع بیماری‌های عفونی همچون کووید- 19، زنان باردار و جنین آن‌ها جزء گروه‌های پرخطر مسحوب می‌شوند و واکسیناسیون یکی از مؤثرترین راه‌های پیشگیری از برخی بیماری‌های عفونی است. با این حال، اطلاعات اندکی در خصوص نگرش زنان باردار و همسرانشان و ارائه‌دهندگان خدمات بهداشتی به آن‌ها در خصوص دریافت ایمن‌سازی کووید-19 وجود دارد. لذا هدف از پژوهش حاضر، تبیین علل عدم دریافت واکسن کووید-19 در بارداری بود.روش‌ها: پژوهش حاضر در چارچوب رویکرد کیفی و با روش تحلیل محتوای استقرایی و در سال 1401 انجام شد. با روش هدفمند و با راهبرد انتخاب مشارکت‌کننده با حداکثر تنوع، 29 نفر شامل زنان باردار، همسران آن‌ها و ارائه‌دهندگان خدمات بهداشتی به عنوان مشارکت‌کننده انتخاب شدند. ابزار جمع‌آوری داده‌ها مصاحبه نیمه ساختار یافته بود. تحلیل داده‌ها به صورت دستی و با روش گرانهایم و لاندمن انجام شد.یافته‌ها: تحلیل داده‌ها منجر به ظهور367 کد، 10 زیر طبقه و 3 طبقه اصلی (کژکاری‌های سیستم بهداشتی، نگرش، عقائد و باورها و ترس‌ها و ابهامات) شد.نتیجه‌گیری: شناخت موانع تزریق واکسن، به منظور اجرای مداخلات مؤثر در جهت پوشش بهینه ایمن‌سازی کمک‌کننده است. آگاه‌سازی زنان باردار با همکاری و نقش پررنگ ماماها و متخصصین زنان بر مبنای مستندات جدید و علمی و با تأکید بر بی‌خطری، اثربخشی، کارآیی و نقش واکسن در کاهش مرگ و میر مادر باردار و حتی نوزاد ممکن خواهد بود تا میزان پذیرش واکسیناسیون در بحران‌های مشابه در بین زنان باردار به عنوان یکی از گروه‌های پر خطر جامعه افزایش یابد.