Ocena wartości produkcyjnej kilkudziesięciu odmian śliwy na podkładce z ałyczy w rejonie Wrocławia - Ireneusz Sosna (Acta Scientiarum Polonorum: Hortorum Cultus, 2022)
W latach 1993–2002, w Sadowniczej Stacji Badawczo-Dydaktycznej w miejscowości Samotwór koło Wrocławia, przeprowadzono badania majace na celu ocenę wartości gospodarczej 22 odmian śliwy uszlachetnionych na podkładce z ałyczy. Na podstawie wieloletnich wyników stwierdzono, że najsilniej rosły drzewa odmian Čačanska Najbolja i Magna Glauca, natomiast najsłabiej ‘Bluefre’ oraz ‘Auerbacher’. Najwyższą plennością charakteryzowały się odmiany Bluefre i President, a w nasadzeniu kolekcyjnym ‘Ontario’ i ‘Auerbacher’. Największe owoce zbierano ze śliw ‘President’, ‘Valor’, ‘Bluefre’ oraz ‘Ontario’. Duzą podatnością na szarkę (silne objawy na liściach i owocach) odznaczyły się ‘Węgierki Zwykła’ i ‘Zimmera’ oraz ‘Ortenauer’ i ‘Magna Glauca’.