KUPOPRODAJA UZ PRIDRŽAJ BOLJEG KUPCA (IN DIEM ADDICTIO) U RIMSKOJ PRAVNOJ TRADICIJI - Tomislav Karlović; Ivona Rapić (Pravni Vjesnik, 2018)
U radu je prikazan in diem addictio, uglavak o kupoprodaji uz pridržaj boljeg kupca rimskoga prava, uz analizu niza odredaba iz Digesta koje se odnose na ovaj uglavak i njegovu primjenu. Posebna pozornost je posvećena problemu što je to “bolja ponuda”te kakva prava i obveze ona stvara za ugovorne strane. U drugom dijelu rada obrađene su mogućnosti ugovaranja ovog uglavka u izabranim suvremenim pravnim porecima – francuskom, austrijskom, njemačkom i hrvatskom. Zaključuje se da uz posebno uređenje u austrijskom pravu i drugi pravni poreci sadrže temelje za ugovaranje kupoprodaje uz pridržaj boljeg kupca i u obliku odgodnog i raskidnog uvjeta.