АНАЛІЗ ПОДАТКОВИХ НАДХОДЖЕНЬ ДО ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ УКРАЇНИ - С.І. Савіцька (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка, 2023)
Податки є основним джерелом наповнення бюджету на державному та місцевому рівнях. Завдяки податковим надходженням держава може виконувати покладені на неї функції та гарантувати виконання витратних статей бюджету України. Сьогодні в умовах військового конфлікту, скорочення виробництва та зупинки підприємств внаслідок пандемії, що охопила світ, питання формування доходів Державного бюджету набувають особливого гострого значення. У статті досліджено особливості формування доходів Державного бюджету України. Систематизовано основні напрями аналізу доходної частини бюджету. Проведено комплексний аналіз структури доходної частини зведеного бюджету України за 2016–2020 рр. Визначено частку доходів зведеного бюджету у ВВП. Здійснено аналіз динаміки доходів Державного бюджету України щодо ВВП. Використані методи авторських узагальнень, аналітично-статистичних розрахунків, порівнянь дозволили систематизувати цифровий матеріал дослідження та обґрунтувати висновки щодо формування та надходження податкових платежів до Державного бюджету України. Проведені дослідження показують, що доходи Зведеного бюджету України сформовані на 82% за рахунок податкових надходжень. Частка непрямих податків домінувала у складі податкових надходжень. Непрямі податки забезпечують стійкі надходження до бюджету, про те мають регресивний характер або обернено пропорційну залежність від платоспроможності споживачів. В структурі доходів неподаткові надходження є непрогнозованими, тому необхідно удосконалювати законодавство та шукати нові шляхи наповнення бюджету. Надано рекомендації щодо удосконалення дохідної частини бюджету шляхом низки змін, що у майбутньому сприятимуть збільшенню доходів, реалізації політики зайнятості та створюватимуть бар'єр для використання тіньових схем сплати податків.