OSOBINE PRVOSTEPENOG PARNIČNOG POSTUPKA KOD PONIŠTAJA REŠENJA O OTKAZU UGOVORA O RADU - Radoje Brković; Mirjana Popović (Srpska Politička Misao, 2019)
Spor radi poništaja rešenja o otkazu predstavlja jedan od individualnih radnih sporova koji je najčešći u sudskoj praksi. U našem pravu sporovi iz radnih odnosa rešavaju se prema opštim pravilima parničnog postupka uz izvesne specifičnosti koje su propisane u posebnoj glavi zakona koji uređuje parnični postupak. Rad pred nama ima za cilj da pokaže koliko su pravila parničnog postupka u ovim sporovima osobena, da li su dovoljna i delotvorna za zaštitu prava u ovim slučajevima. Zato će biti prikazan put pravne zaštite od podnošenja tužbe do zaključenja glavne rasprave sa posebnim osvrtom na tok postupka. Analiza prikazanog postupka kroz zakonska rešenja i postojeću sudsku praksu pokazaće da su opšta pravila parničnog postupka primenljiva na radne sporove, ali da je najveći problem njihova (ne)delotvornost.