Učinci i sigurnosni profil dječjih cjepiva u svijetlu bioloških temelja imunološke reakcije - Luka Čičin-Šain (Liječnički vjesnik, 2023)
Da bi liječničke preporuke o cjepivima bile kvalitetne, moraju biti temeljene na znanstvenim spoznajama koje liječnik detaljno razumije, jer tek onda može rastumačiti rizike i prednosti cijepljenja medicinskim laicima, razbistriti mitove i djelovati u interesu svojih pacijenata i javnog zdravstva. Ovaj kratki pregled će razmotriti fiziologiju imunog odgovora na cjepiva, razlike u učincima cjepiva i infekcija na organizam i imuni odgovor te pojasniti neke od rizika kojima su izložena cijepljena i necijepljena djeca, kako bi se liječnicima praktičarima olakšala komunikacija s pacijentima i laicima.