اثربخشی توانبخشی شناختی مبتنی بر حرکت بر جهت‌یابی، حافظه یادگیری، وضعیت شناختی و توجه کودکان دارای اختلال یادگیری غیرکلامی - فرنگیس دمهری; الهام درویشی; محسن سعیدمنش (Ṭibb-i Tavānbakhshī, 2020)
مقدمه و اهداف اختلال یادگیری غیرکلامی، اختلالی است که به واسطه نقصهای حرکتی، بینایی فضایی و مهارت های اجتماعی در کودکانی با هوش طبیعی و زبان رشدیافته مشخص میشود. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی توانبخشی شناختی مبتنی بر حرکت بر جهت یابی، حافظه یادگیری، وضعیت شناختی و توجه کودکان دارای اختلال یادگیری غیرکلامی بود. مواد و روش ها مطالعه حاضر از نوع نیمه آزمایشی با اجرای پیش آزمون-پس آزمون میباشد. جامعه این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دارای اختلال یادگیری غیرکلامی شهرستان بافق بود که از این بین 30 دانش آموز به صورت در دسترس انتخاب شدند و به دو گروه نمونه و شاهد تقسیم شدند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه عصب-روانشناختی کانرز، پرسشنامه گلدستاین و پرسشنامه رشد حرکتی اوزرتسکی بود. دادهها با روش تحلیل کوواریانس (انکوا) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته ها یافته ها نشان داد که بعد از اجرای برنامه درمانی، در حافظه یادگیری، توجه و وضعیت شناختی کودکان گروه آزمایش بهبود حاصل شد (P<0/001). همچنین برنامه توانبخشی مبتنی بر حرکت بر جهتیابی کودکان دارای اختلال یادگیری غیرکلامی موثر بود (P<0/01). نتیجه گیری بنابراین میتوان نتیجه گرفت که برنامه توانبخشی مبتنی بر حرکت میتواند باعث بهبود وضعیت علائم عصب شناختی و جهت یابی کودکان دارای اختلال یادگیری غیرکلامی شود.