Peržani in Hermanova bitka: dva vojaška spopada na odru - Aleš Maver (Keria: Studia Latina et Graeca, 2011)
Prispevek skuša potegniti vzporednice med dvema dramama, v ospredju katerih sta zgodovinski bitki, med Ajshilovimi Peržani in Hermanovo bitko Heinricha von Kleista. V večjem delu je primerjava smiselna le, če Kleistovo besedilo razumemo kot prispodobo za francosko-pruski vojaški spopad v začetku 19. stoletja, kakor se pogosto domneva. Če je temu tako, obstajajo med dramama tako zanimive podobnosti kot osupljive razlike. Peržani poudarjajo različen odnos do svobode in sužnosti pri Grkih in Perzijcih, vendar se izognejo vsakemu namigu na kolektivno perzijsko krivdo za katastrofalni poraz. Hermanova bitka po drugi strain preseneča s črno-belo logiko, ki jo izraža predvsem naslovni junak. Vendar položaj drame kot velikega domoljubnega besedila postavlja pod vprašaj dejstvo, da njegovega stališča nikakor ne gre izenačevati s tistim Kleista samega.