Konsolidacja sektora bankowego w Polsce – szansa czy zagrożenie? - Marcin Mikołajczyk (Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 2015)
W latach poprzedzających ostatni kryzys finansowy upowszechniła się opinia, że postępująca konsolidacja sektora bankowego jest rozwiązaniem korzystnym w przypadku spowolnienia wzrostu gospodarczego. Tworzenie dużych struktur bankowych miało uzasadniać znaczne korzyści skali występujące przy transakcjach fuzji i przejęć. Innym argumentem było przekonanie, że większe banki dywersyfikują swoją działalność, co pozwala dostosować się do warunków panujących na rynku i zwiększa ich odporność na potencjalny kryzys bankowy. W konsekwencji kwestia koncentracji w sektorze bankowym stała się istotnym tematem dyskusji i publikacji, nie dały one jednak jednoznacznej odpowiedzi dotyczącej optymalnej struktury sektora bankowego. W artykule przedstawiono zjawisko koncentracji z uwzględnieniem zmian krajowego rynku bankowego, a także wskazano możliwe kierunki przyszłych zmian i ich ewentualne konsekwencje.