BÖLGESEL GELİŞMEDE BİR ARAÇ OLARAK GİRİŞİMCİLİK: İL BAZINDA GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİNİN ÖLÇÜMÜ - SENAY Oğuztimur; Ebru Seçkin (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2018)
1970’lerdenitibaren esnek uzmanlaşma, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler;yenilikçilik, KOBİ’lerin gücünü artırmasına imkân vermiştir. Diğer taraftanbölgelerin yarışabilmesi için kendi içsel dinamiklerini ortaya çıkaracakgirişimlerde bulunmalar, girişimciliğin önemini artırarak, bölgesel gelişmedebelirleyici kavramlardan biri haline getirmiştir. Bölgelerarası dengesizliğigidermek ve geri kalmış bölgelerin kendi içsel potansiyelleri doğrultusundabölgedeki girişimciliği canlandırmak bölgesel gelişme politikaları arasında yerbulmaya başlamıştır. Bu kapsamda, literatür taraması yapılarak bölgesel gelişmeiçin girişimciliğin neden önemli olduğu ve girişimciliği etkileyen çevreselunsurların neler olduğu ele alınmıştır. Girişimciliği etkilen dört temel unsurbelirlenmiştir: (I) Ekonomik faktörler, (II) İnsan sermayesi, (III) Fizikselaltyapı, (IV) Yenilikçilik. Bu dörttemel unsurun açılımları normalleştirilerek dört ayrı endeksoluşturulmuştur. Ardından il bazında budört endeksin birlikte ele alındığı beşinci ve genel düzeyi gösteren endekshesaplanmıştır. Böylece, tüm Türkiye’deki illerin girişimcilik düzeyi açısındandeğerlendirmesi yapılmıştır. Sonuçta;gelişmişlik düzeyi yüksek olan illerin girişimcilik kapasitesinin de yüksekolduğu tespit edilmiştir.